Skip to content Skip to footer

Okula Oryantasyon Süreci

Çocuklarda okula oryantasyon süreci nasıl olmalıdır?

 

Okulların açılma zamanı gelmişken okula uyum ve oryantasyon sürecinden bahsedelim. Bu yazı elbetteki sadece okula yeni başlayan çocuklarımız için değil tatil döneminden okul sistemine devam sürecinde olan çocuklarımız için de yazdığımı belirtmeliyim. Okul dönemine başlamadan önce oryantasyon evdeki düzen ile başlamaktadır. Okul süreci başlamadan önce okul düzenine uygun olmayan alışkanlıkların değiştirilmesi gerekmektedir. Uyku düzeni, beslenme şekli gibi bir hafta öncesinden evde oryantasyon sürecini başlatmanız gerekmektedir. Bu oryantasyon sürecinin önemli bir tarafı ise anneden sağlıklı ayrılma sürecini desteklemesidir. Okuldan korkma, ayrılık anksiyetesi yaşayabilme, kuralları benimseyememesinden dolayı okula gitmemek isteyebilir. Bu süreçte öğretmen ile iş birliği içinde olmanız, çocuğunuz okulun kapısından girdikten sonra sorumluluğun öğretmende olduğunu unutmamalısınız. Öğretmenleri ile olan iletişiminizi koruyun. 

Okula bırakırken mutlu olarak bırakın ve mutlu alın. Kendi okul sürecinizden “bende ilkokula başlarken çok heyecanlıydım yeni arkadaşlar edinmiştim ve teneffüslerde hep oyun oynamıştık” tarzında olumlamalar ile okulun korkulacak bir yer olmadığını düşünmesine destek olacaktır. 

Tabiki de bu sürece etki eden birçok faktör daha vardır. Fakat çocuklar ebeveynlerinin yansımasıdır. Çocuğunuza yönelik beklentileriniz onlara yük olarak gelebilir. Önce ebeveyn olarak değişim ve uyuma kendimizden başladığımızda çocuklarımız içinde sağlıklı ve başarılı büyüme – olgunlaşma ortamını yaratabiliriz.

Yeni eğitim-öğretim yılı umarım her çocuğumuz için keyifli ve başarıyla, duygularını ve fikirlerini özgürce paylaştıkları, akademik başarıyla beraber bilim, sanat , kültür ve spor ile güzel anılar biriktirebileceği bir yıl olur . 

Leave a comment

0.0/5